Terjes slekts-side

Søk i kirkebøker:
rhd.uit.no
www.digitalarkivet.no


1 Terje Arneng
Født 16. okt. 1958 i Molde
Foreldre: Ingrid Arneng og Sverre Arneng
Bor i Porsgrunn sammen med Evelyn Margrethe Mikalsen
Barn: Sofie
1.1 Evelyn Margrethe Mikalsen
Født 8. sept. 1955 i Kristiansand.
Foreldre: Evelyn Albertine Sandrib Mikalsen og Sverre Paul Mikalsen.
Bor i Porsgrunn sammen med Terje Arneng
Barn: Sofie
1.1.1 Evelyn Albertine Sandrib Mikalsen
Født 5. des. 1929 i Brooklyn, NY.
Foreldre: Erna Alvilde Elisabeth Olsen og Martin Andreas Sandrib.
Gift med Sverre Paul Mikalsen.
Bor i Kristiansand.
Barn: Evelyn Margrethe, Berit og Petter.
2 Ingrid Nerås Arneng
Født 17. jan. 1934 i Eresfjord.
Foreldre: Margrethe Alvilde Andersen og Arne Nerås. Gikk på sekretærskole i Molde og arbeidet etterpå i en fotoforretning. Flyttet til Sunndalsøra. Arbeidet på Sunndal Elektro AS og senere som sekretær ved Sunndal Verk. Forlovet 1957 med Sverre Arneng. De giftet seg i 1958.
Barn: Terje og Trine
Arbeidet i mange år som sekretær på Sosialkontoret i Sunndal Kommune, til hun gikk av med pensjon. Var aktiv i Sunndal Pensjonistforening, som kasserer.
Døde 24. jan. 2016.
2.1 Trine Arneng
Født 9. november 1965
Foreldre: Ingrid Arneng og Sverre Arneng
Gift 1992 med Wegard Kalmo. Bor i Drammen. Arbeider som kunstner.
Barn: Isac 2005.03.28
Nicolay 2009.04.02

3 Sverre Arneng
Født 23. mai 1922 i Kirkenes.
Foreldre: Anna Sofie Johnsen og Olaus Aleksander Isaksen Arneng. Flyttet først til Oslo, senere til Sunndalsøra.
Pianoet har vært hobby siden barneårene. Familien hadde anskaffet piano for moren, som lærte seg noen stykker. Flere av storebrødrene musiserte, Leif på piano og Odd på fiolin. En gang litt etter krigen hadde Sverre tatt pause fra studiene for å jobbe som hyggepianist på Landåsen turisthotell vest for Gjøvik. Noen veldig dreven pianist var han ikke, men det gikk vel greit. Men blant gjestene dukker opp familien Levin opp, for en ukes avkobling og skiturer. Sverre blir vel litt ekstra nervøs, men den store pianisten behandler ham høflig og korrekt. Han kommer til og med bort og slår av en liten pianist-til-pianist prat ved en anledning. Minstejenta Sissel kommer også bort, "Pappaen min er flinkere enn deg". Sant nok.
Gift 1958 med Ingrid Nerås.
Døde 13. desember 2019.
4 Margrethe Alvilde Andersen Nerås
Født 27. mai 1908 i Søndeled.
Foreldre: Gunhild Laurine Jørgensdatter og Tron Anderssøn.
Vokste opp som den yngste av en søskenflokk på 14(!) søsken og halvsøsken. Da hun var konfirmert fikk hun jobb som barnepike hos skipsreder Skaugen i Risør. Det var en liten barneflokk som den uerfarne 15-åringen fikk ansvaret for. Den yngste var bare 1,5 år. Hun passet barn, hjalp de under måltidene, vasket klær og holdt de i orden.
Sanktansaften dro familien ut i sjærgården og Margrethe skulle passe babyen helt alene. Hun ville vel ikke være alene i huset, så hun reiste med babyen hjem til sine foreldre i Søndeled. Der fikk mora jobben med å se til babyen mens ungdommen dro ut i båt selv. Hun var glad i båtliv og skjærgård, og dette var noe hun skulle savne senere, i Eresfjorden. Barnepikejobben hadde hun i 2-3 år. Da hun var 18 tok hun et halvår på landbruksskolen. Der likte hun seg spesielt godt på kjøkkenet, og bestemte seg for å lære mer fra kokkefaget. Hun fortsatte derfor på husmorskolen på Egelands Verk (Gjerstad) høsten 1926. Hun hadde lett for å få seg huspost. Neste jobb var hos sognepresten i Risør. Det var et stort hus og en tung jobb. Da hun ble syk og måtte til sykehus i Oslo, sa hun opp jobben og fikk en huspost i Oslo, gjennom en venninne. Det var hos en kullhandler ("Køla-Paulsen") på Bryn i Oslo.
Den unge hushjelpen likte ikke å bo på Bryn, som den gang lå utenfor byen. Hun følte seg utrygg når hun etter møter i Sørlandslaget måtte gå over jordene på Etterstad for å komme hjem. Senere hadde hun huspost på Frogner, hvor hun likte seg bedre.
Det var hos en familie i Elisenberggt. 26. Mannen var ingeniør og offiser i hæren. Fruen var fra Sørlandet og ville gjerne ha en pike fra landsdelen sin. Her trivdes Margrethe godt. Hun var aktiv i Sørlandslaget hvor hun gikk på dans og sang i kor.
Hun ble forlovet med en gutt fra Sørlandet. Men gutten var bestemt på en karriere til sjøs, og Margrethe kunne ikke forsone seg med utsiktene til å være alene i lange perioder. Så hun brøt forlovelsen. Umiddelbart ble hun gjenstand for oppmerksomhet fra flere kavalerer, den mest pågående var en skredderlærling fra Eresfjorden. De giftet seg i enkelhet (kirke på Frogner), og reiste hjem til moren i Søndeled. Faren var død et par år tidligere. Etter å ha blitt presentert som ektemann måtte Arne tilbake på jobb i Oslo. Margrethe ble hos mor for å sy utstyr som sengetøy, håndklær, babytøy og slikt. Litt senere dro ekteparet i Arnes bil opp til Eresfjord hvor han hadde kjøpt et hus ("Mittet-huset", etter navnet på han som bygde det) og hvor han startet konfeksjonsvirksomhet. Huset var dårlig isolert, og vann måtte hentes et stykke unna, så det var kummerlige forhold da det første barnet ble født vinteren 1934. Like etter at barnet var født ble mannen febersyk (meslinger) og de var avhengig av hjelpen fra jordmora og en venninne av Margrethe.
Etter at det første barnet ble født, Ingrid, kom det to til i rask rekkefølge, Audun og Toralf. Så kom en attpåklatt noen år senere, Lillian.
I årene som fulgte brukte Grete mye tid på barn, matstell og husarbeid. Matlagingen brukte hun mye tid på, for hun gjorde allting "fra grunnen av".
Fra barnsben var Grete glad i å lese bøker. I Eresfjorn var hun "gjennomleser" for biblioteksjef Bersvein Lervold. Hun fikk på denne måten lese prøveeksemplarer av nye bøker. Ellers fikk hun tid til kryssord og håndarbeid (hekling).
Hun opplevde det vondeste en mor kan oppleve, da hun mistet to av sine 4 barn.
Et par år før mannen døde, flyttet de på Eresfjord Trygdeheim, hvor hun trivdes bra.
Barn: Ingrid, Audun, Toralf og Lillian Marit.
Døde 26. april 2006.
4.1 Audun Neraas
Født 8. feb. 1936 i Eresfjorden.
Foreldre: Margrethe Alvilde Andersen og Arne Nerås.
Gift 196? med Torunn Lervoll fra Eresfjorden.
Barn: Arne Rhode og Benoni.
Døde 13. juni 2003.
4.1.1 Arne Rhode Neraas
Født 25. mars 1962 på Sunndalsøra.
Foreldre: Torunn Neraas og Audun Neraas.
Samboer med Hege Granum.
Barn: Mathea født 21. juni 2003
4.1.2 Benoni Neraas
Født 7. april 1964 på Sunndalsøra.
Foreldre: Torunn Neraas og Audun Neraas.
Samboer med Kirsti Elnesfjordstrand.
Barn: Tobias, Bendik og Lisa.
4.2 Toralf Nerås
Født 29/? 1939 i Eresfjorden.
Foreldre: Margrethe Alvilde Andersen og Arne Nerås.
Gift 1965? med Anne-Lise Sæter fra Jordalsgrenda.
Barn: Ole Tom og Kåre.
Døde i 1980.
4.2.1 Ole Tom Nerås
Født 28. august 1968.
Foreldre: Anne Lise og Toralf Nerås.
Gift ? med Line.
Barn: Toralf (1997) og Gutt (2000).
4.2.2 Kåre Nerås
Født 6. januar 1970.
Foreldre: Anne Lise og Toralf Nerås.
Gift med Ellen Merethe Mikkelsen.
Barn: Simen og Kevin .
4.3 Lillian Marit Ruud
Født 29. august 1947 i Eresfjorden.
Foreldre: Margrethe Alvilde Andersen og Arne Nerås.
Gift 196? med Aril Ruud.
Barn: Nina og Marius.
5 Arne Nerås
Født 24. nov. 1911 i Eresfjorden.
Foreldre: Ingrid Frisvoll og John Nerås. Mistet sine foreldre tidlig, mora døde da Arne var 5 og faren da han var 11. Barna ble tatt vare på av besteforeldrene samt deres tante Marit, som avbrøt lærerutdannelse i Steinkjær for å ta seg av barna. På vei til skoleavslutning i Molde for Arne og Ole omkom Marit i en bilulykke. De yngste av søskenene (Arne var da 19) ble nå tatt hånd om av besteforeldrene.
Tok skredder-utdannelse i Oslo, og var lærling hos skredderfirmaet Dobloug. Han var glad i bilkjøring. En gang skulle en kamerat fra hjembygda gifte seg, og trengte standsmessig skyss til og fra kirka. Arne var ikke snauere enn at han kjørte helt fra Oslo til Eresfjorden for å kunne få gjøre denne tjenesten. Det var ikke så mange som hadde bil der på denne tiden (tidlig på 30-tallet), så det var nok stas å komme hjem med slik redskap. Til historien hører at han hadde dårlig tid på oppturen, og det var mange grinder å åpne og lukke.
Gift 1933 med Margrethe Alvilde Andersen. Arne startet som skredder i hjembygda. Konfeksjonsvirksomheten gikk bra, og han fikk bygd et eget hus, med plass til skredderverksted i første etasje og bolig i andre. Under krigen ble det vanskelig å skaffe råvarer, og det ble mest sying etter mål. Etter krigen kom ikke konfeksjonen i gang igjen. Arne var interessert i motorer og maskiner, byttet yrke og jobbet mange år som maskinfører. Han var med på byggingen av flere damanlegg til kraftverk. Da han ble pensjonist fikk han tiden til å gå med arbeid i skogen sin, i Boggestranda, en landeiendom som han og broren Ole (Kristiansand) hadde fått av sine barnløse tanter Ingeborg (USA) og Gjertrud (Orkdal). Han hadde også noen få sauer. Da helsa ble for dårlig til utearbeid hjalp han til inne.
Døde 26. feb. 1996.
Arne er søskenbarn til Myrthle, som er søster til mormor til Kurt Asle Arvesen.
Les om Nerås-garden i Gards- og ættesoge for Nesset, IV, fra s. 282
6 Anna Sofie Johnsen
Født 6. nov. 1883 i Brennelv.
Foreldre: Brita Marie Andersdatter og John Iversen Porsanger.
Begynte å arbeide som tjenestejente i 5-års-alderen. Arbeidet på et hotell i Hammerfest da hun traff Olaus Aleksander Isaksen Arneng, som hun giftet seg med i 1907. De flyttet til Kirkenes.
Barn: Leif, Olaf (døde som spebarn), Odd, Rolf, Sverre og Solveig.
Under den voldsomme bombingen av Kirkenes flyttet de etter hvert til Oslo, hvor de de også etablerte seg etter krigen. Ble enke i 1961. Flyttet til sin datter i Duluth, USA i 1970.
Døde 4. jan. 1973.
7 Olaus Aleksander Isaksen Arneng
Født 30. mars 1879 i Oksfjordhamn.
Foreldre: Oldine Helline Olavsdatter Kauren og Isak Carlsen Grape Arneng.
Gikk på amtsskole i Nordreisa og begynte å arbeide som handelsreisende og agent.
Gift 1907 med Anna Sofie Johnsen. Flyttet til Kirkenes og arbeidet som kontorist ved A/S Sydvaranger inntil han gikk av med pensjon i 1951.
Døde 17. mai 1961.
8 (Gunhild) Laurine Jørgensdatter
Født 4. jan. 1869 på Krokvassmyra (Krogvandsmyren), Søndeled
Foreldre: Gunhild Gunnarsdatter og Jørgen Olsøn. I folketellingen 1875 bor Gunhild hos sin onkel Ellef (kone Helvig) i Dale Krokvandssmyhr. I 19/3-94 blir hun mor til Gunhild Helvig Elise far Halvor Ellingssen (f. 1871) på Krokvandsmyren. (Hva skjer med Halvor? Var de ikke gift? Skilt? Han fikk barn med Gunhild i 94 og med en Jenny i Risør i 96.)
Gift (1898?) med Anders Ols. (jord og skovarbeider, f. 1872), barn: Karen Lovise (1898), Olav (f. 27.4.1900 død før stadf.) (pluss 2 til?) Anders f. 1902 døpt 19. okt. 1902. I folketellingen i 1900 bor Laurine hos sin daværende mann Anders og barna Elise Halvorsdatter (en annen far altså) f. 1894, Karen og Olaf. Mannen døde i ?? (en gang mellom 1900 og 1906).
Gift 2. gang med Tron Anderssøn.
Med han fikk hun 2 barn: Alfred (1906) og Alvilde Margrethe (1908). De bodde på Ørsmoen.
Døde den 7. aug. 1951.
9 Tron Anderssøn
Født oktober 1859 på Skoger i Eiker.
Foreldre: Birthe Marie Olsd. og Anders Nilssøn, Hervik, Skoger i Eiker.
Overtok husmannsplassen Ørsmoen i Søndeled etter Arne Kristensøn. Arbeidet ved cellulosefabrikken i Søndeled fra den startet til han gikk av ved pensjon.
Gift 1. gang 26. 4. 1882 med Anne Thomine Arnesdatter.
Barn: Anders (1883), Bertha (1887), Anna Marie (1890), Nicoline (1892), Kristine (1894), Olga (1896), og Arne (1900).
1900-tellingen beskriver Trond som 'Gruearbeider og husmand' (?). Gården har krøtter og fjærkre. Konas mor, Berte Torbjørnsd., bor hos dem. Datteren Anna Marie, født i 1890 står ikke nevnt i 1900-tellingen, kanskje hun døde som barn.
Hans kone Anne Thomine døde i 19??. Giftet seg med Gunhild Laurine Jørgensdatter som også hadde mistet sin ektefelle.
De fikk to barn, Alfred (1906) og Margrethe (1908). I folketellingen 1910 står Tron som 'arbeider ved sliberiet', og gift med Laurine. I huset på Øren, Søndeled bor de to pluss sønnen Arne f. 1900 sønn av Tron og hans første kone, Alfred, f. 1906, Alvine f 27. mai 1908, Karen Andersdatter f. 1898 datter av Laurine og hennes første mann. Samt to personer til, det er Torval som er 35 år og Alise som er 22.
Døde 71 år gammel den 26. nov. 1930.
10 Ingrid Frisvold
Født 9. februar 1879.
Foreldre: Marit Johnsdtr. og Ole Andersen Frisvold
1900-tellingen lister henne som 'mejerske' på Utigaard i Eikisdal.
Gift med John Nerås
Barn: Aslak (08-94), Ole (10-78), og Arne (11-96), Ingeborg (14-98) og Magnill/Magnhild (16-63).
Døde 14. oktober 1916, bare 37 år.
11 John Nerås
Født 10. oktober 1877.
Foreldre: Anne (Eikesdalen) og Aslak
Gift med Ingrid Frisvoll.
Mistet sin kone tidlig. Fikk hjelp av sin ugifte søster Marit til å ta seg av barna. Døde selv bare noen år etterpå, 22. mai 1922.
11.1 Marit Neraas
Født 14. desember 1889.
Foreldre: Anne (Eikesdalen) og Aslak
Gikk på lærerseminar i Steinkjer da broren John sin kone Ingrid døde. Avbrøt utdanningen for å ta seg av de 5 barna, det yngste var bare 6 måneder. Seks år etter døde også John, så da hadde hun sammen med sine gamle foreldre ansvaret for barna. Åtte år deretter skulle hun kjøre til Molde i anledning skoleavslutning for barna Ole og Arne. På veien skjedde en ulykke og hun mistet livet. Hun døde 40 år gammel 12. april 1930.
12 Birthe Marie Andersdatter
Født 1853 i Lakselv. Konfirmert i Kistrand 6. juni 1869.
Foreldre: Britha Mikkelsdatter og Andreas (Anders) Pedersen
Snakket finsk. Fikk Gjerdeenden i Lakselv av faren da hun giftet seg med (den fattige samen) John Iversen fra Kautokeino.
Barn: Andreas, Marie, Anna Sofie, Margrethe (Eriksen), Ivar, Kristine (Eriksen), Simon Peder, John og Brita Lovise (døde 14 år gammel)
Døde 1908.
13 John Iversen
Født 1. nov. 1847 i Karasjok. Den mellomste av 3 søsken.
Foreldre: Marith Johnsdatter Siri og Iver (Ivar) Johnsen Porsanger
Familien drev med reinsdrift, men da John var 25 flyttet han til Porsanger og giftet seg med Birthe Marie
Døde 22. jan. 1931.
14 Oldine Helene Olavsdatter Kauren (Olaussen?)
Født 26. juli 1849 i Ringvassøy (Helgøy).
Foreldre: Oline og Olaus Olsen
Gift med Isak Carlsen Grape Arneng 20. nov. 72
Barn: Karl Edvard (73), Maria Josefine (75), Hans Peder (77), Olaus Aleksander (79), Hilda Lene (82), August Fredrik (84), Erik Bernhard (87), Anna Sofie (90).
Døde 3. juni 1920.
15 Isak Carlsen Grape Arneng
Født 13. juli 1844 i Karesuando, Sverige.
Den eldste sønnen av: Anna Grethe Petersdatter Raattamaa og Karl Aleksander Eriksen Marainen. Flyttet fra fattigdom og hungersnød i Sverige til Oksfjordhamn i Skjervøy i Nord-Troms sammen med flere av sine søsken ca. i 1870. Kjøpte småbruket Arneng.
Gift med Oldine Helene Olavsdatter Kauren
Døde 14. jan. 1926.
16 Gunhild Gunnarsdatter
Født 1833 i Bamble, Telemark
Foreldre: ? og ?.
Gift med Jørgen Ols. Krokvandsmyhr.
Barn: ... Laurine. (1869)
Døde når? (etter 1869)
17 Jørgen Olsen
Født 1826 i Gjerstad
Foreldre: ? og ?.
Gift med Gunhild
Barn: ... Laurine. (1869)
Døde når? (etter 1869)
18 Birthe Marie Olsd.
Født i Eker ca. 1825 (40 år i 1865-telligen)
Foreldre: ?
Gift med Anders Nilss..
Barn: Ole, Thron, Necolene, Elise Marie.
19 Anders Nilss.
Født i Eker (Buskerud) ca. 1823 (42 år i 1865-tellingen)
Foreldre: ?
Gift med Birthe Marie Olsd..
1865-tellingen beskriver Anders som 'husmand med jord, dagarbeider'. De har 1 ku og 1 sau.
20 Marit Johnsdtr.
Født i 1854 på gården Frisvold (Risan)
Foreldre: Ingrid Eriksd. og John Bersvends. Helde
1865-tellingen lister henne sammen med 3 yngre søsken.
Gift med Ole Andersen.
Barn: Ingrid (1876), John (1884), Olav (1888), Markus (1891), Marie (1893), Sigrid (1896), Edvard (1900).
21 Ole Andersen
Født i 1852.
Foreldre: Ely Olsd. og Ander Knuds. på gården Rød i Næssets Pr.gj.?
Eller: Marit Larsd. og Anders Ols. på gården Langdsædet i Næssets Pr.gj.?
Gift med Marit Johnsdtr..
22 Anne Neraas
Født 10. juni 1847.
Foreldre: ?
Gift med Aslak Neraas.
Barn: John, Marit, (flere?)
Døde som 85-åring 20. mars 1933.
23 Aslak Neraas
Født 20. april 1845.
Foreldre: ? og John?
Gift med Anne.
Døde som 86-åring 27. august 1931.
28 Oline Bull Hansd.
Født 8. okt. 1816 i Karlsøy
Foreldre: Trine Eliasdatter Lemming Figenschou og Hans Kaurin Bull
Gift med Olaus Olsen
De bodde i Oksfjordhamn
Barn: Oldine Helene 1849
Døde 14. jan. 1883
29 Olaus Olsen
Født 16. feb. 1813 Mouersund, Skjervøy
Foreldre: ? og ?
Gift med Oline.
Døde 19. sep. 1854.
31 Carl
Født 13. feb. 1814 Karesuando
Foreldre: ? og ?
Gift med Anna Grete.
Døde 4. des.1868
40 Ingrid Eriksd.
Født 1827 (1865-tellingen lister henne som 38 år).
Foreldre: ?
Gift med John Bersvends. Helde.
Barn: Marit, Brit, Kari, Erik.
41 John Bersvends. Helde
Født 1819 (1865-tellingen lister ham som 46 år).
Foreldre: ?
Gift med Ingrid Eriksd..
1865-tellingen beskriver ham som 'Gaardbruger, Selveier samt Kirkesanger '. Frisvold-gården hadde da 1 hest, 9 storfe, 24 får.
Mail Sist endret 1. juni, 2004
mailto:arneng(a)online.no